Kontakti

Gracac.info

 

Župa Gračac osnovana je 1837. godine odvajanjem od župe Rama -Šćit. najprije je samostalna kapelanija Triješćani, kasnije Trišćani koja u svemu funkcionira kao župa čije su matice do danas sačuvane. Župom je proglašena 1858. godine. Prva župna kuća sagrađena je 1836.godine u Trišćanima. Nedjeljna misa se slavila pod kestenom kod kapele gdje se okupljao narod iz sela dotadašnjih župa Gračac i Doljani.

 

 

 

Župna crkva na Gračacu sagrađena je 1893. godine i od tada se župa tako i naziva. Iste je godine uz crkvu podignut i župni stan. Do 1900. godine crkva je uređena iznutra, podignut je zvonik i posavljena su još dva bočna oltara. Počekom izgradnje brane na Neretvi 1945. godine odlučeno je da se nasankom Jablaničkog jezera potopi  župna crkva i stan na Gračacu

Godine 1957. sagrađena je nova župna kuća, 1959. i nova župna crkva nedaleko od stare potopljene crkve, izvan dometa jezera. Osamdesetih godina dvadesetoga stoljeća crkva je umjenički ukrašena. Đuro Seder je izradio veliku zidnu fresku u prezbiteriju s likom zaštinika župe Sv. Ante Padovanskog i put križa-ulje na platnu. Po nacrtu Zdenka Grgića izvedeni su oltar, ambon i kristionica. Pred zadnji rat u BiH župa je brojila oko 1500 katolika. Danas župa broji 1141 katolika u 299 obitelji.naglo se poveća broj iseljavanja zbog rata te nemogućnosti zaposlenja na prostoru općne ili u nekom bližem mjestu. Dvojica su franjevaca u službi ove župe: fra Jure Perić - župnik i fra Andrija Cvitanović - župni vikar.